Loading

wait a moment

Nascholing voor code 95: hoe werkt dat?

nascholing code 95

Iedereen die binnen de EU als chauffeur rijdt voor een bedrijf, heeft een nascholing code 95 nodig. Dat is een aantekening op je rijbewijs waarmee je aantoont bepaalde kennis en vaardigheden te hebben. Deze code kun je niet zoals je rijbewijs een enkele keer halen en er de rest van je leven gebruik van maken. Je moet deze elke vijf jaar vernieuwen. Nascholing voor code 95 is daarom essentieel voor veel mensen.

nascholing code 95

Wanneer code 95?

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor een van de volgende rijbewijzen verplicht is:

  • C1(E)
  • C(E)
  • D1(E)
  • D(E)

De meest voorkomende beroepen waarvoor je de code 95 nodig hebt is voor vrachtwagenchauffeurs en andere chauffeurs. De code 95 kun je alleen bovenop een al bestaand rijbewijs halen. Dat moet dus een rijbewijs uit de bovenstaande categorie zijn. Heb je die nog niet? Dan is daarvoor praktijk en theorie afleggen belangrijk.

Code 95 halen

De eerste keer dat je de code 95 moet halen kan best pittig zijn. Je kunt er daarom lessen voor volgen. Er zijn verschillende bedrijven die scholing en nascholing voor code 95 aanbieden. Goed om te weten is dat de code 95 bestaat uit een deel praktijk en een deel theorie. Wat je leert? Met name belangrijke informatie over wat het betekent om te rijden in zo’n groot voertuig binnen de EU. Er zijn speciale regels en wetten voor chauffeurs zoals jij die veiligheid voorop stellen.

Nascholing

Als je de code 95 eenmaal hebt, dan ben je nog niet van het leren af. Je moet namelijk elke vijf jaar opnieuw 35 uur nascholing volgen. Werk je in dienst van een bedrijf? Dan wordt dit vaak door je werkgever geregeld. Het gaat dan om een aantal uren theorie waarvan tenminste 7 uur ook praktijk moet zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *